Kvalitet genom specialisering

Sterilisering (Vasektomi)

Sterilisering (Vasektomi)

 

Vad är sterilisering i Sverige?

Sterilisering är en operation där sädesledarna stängs av. Steriliseringsoperation föranleds alltid av en remiss från husläkare och efter det ett samtalsbesök hos oss en tid före ingreppet.

Personbevis hos skattemyndigheten

OBS! Innan steriliseringsoperationen behöver du fylla i en blankett enligt, 5 § steriliseringslagen (1975:580), som visar att du tagit emot information om åtgärden. Detta gör du hos din husläkare som sedan skriver en remiss till oss.

Hur utförs en manlig sterilisering?

Vid en sterilisering (också kallad vasektomi) gör urologen, i lokalbedövning, ett 1–2 centimeter långt snitt i övre delen av pungen, tar fram sädesledarna, delar dem och avlägsnar en bit. Därefter förbinds ändarna för att förhindra passage av spermier.

Hur lång tid tar sterilisering av män?

Operationen tar ungefär trettio minuter.

Efter operationen

Du kan oftast åka hem från sjukhuset samma dag. Du bör inte cykla eller köra bil direkt efteråt. De flesta kan gå tillbaka till arbetet dagen efter operationen. Du ska dock undvika tung fysisk ansträngning under de närmsta tre dagarna.

Efter sterilisering av män

Spermiernas passage till sädesblåsorna blockeras. Vid utösning kommer det normalt ut sädesvätska efter operationen men den ska inte innehålla spermier. För att säkerställa detta görs ett spermieprov ca 3 månader efter operationen.

Vasektomi risker

Det är ovanligt med besvärande komplikationer efter denna typ av operation. Det är viktigt att du noga övervägt steriliseringsoperationen eftersom det inte finns någon garanti att kunna återställa den om man ångrar sig. Det är inte ovanligt med blåmärke i pungen efteråt. Det tas upp av kroppen och försvinner normalt inom några veckor. Det finns en liten risk att obehag och värk i pungen kan uppstå även på sikt efter operationen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.