Kvalitet genom specialisering

Prostatacancer – Behandling & operation

Prostatacancer – Behandling & operation

 

Prostatabesvär – allmänt

När du gjort en prostataundersökning och fått besked om prostatacancer är det dags att välja strategi för behandling. Det finns flera alternativ. Om din prostatacancer inte är aggressiv är regelbundna kontroller hos oss en möjlighet eftersom denna typ av tumör är långsam och sällan utvecklas till sjukdom. Är tumören behandlingskrävande finns prostataoperation eller strålning som alternativ.

Behandling av prostatacancer

Att operera bort prostatan med en robotassisterad prostataoperation är en vanlig och bra behandlingsmetod. Det är av yttersta vikt att kirurgen har stor erfarenhet och vana av operationen för att utfallet ska bli det bästa möjliga. Detta kan vi på GHP Urologcentrum Odenplan erbjuda

1. Radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi syftar till att bota prostatacancer med ett kirurgiskt ingrepp.

Hur går operationen till?

Under operationen är man sövd. Via små titthål förs robotinstrument in i buken och de styrs helt och hållet av kirurgen. Prostata och sädesblåsorna tas bort i sin helhet eftersom prostatacancer kan finnas på flera platser i prostata. En ny förbindelse mellan urinblåsa och urinrör skapas med en tunn söm. I vissa fall avlägsnas också lymfkörtlar i området för analys. Ofta kan en nervsparande teknik användas för att på bästa sätt minska risken för impotens efter operationen.

2. Strålning - prostatacancer

Strålbehandling för prostatacancer ger samma chans som kirurgiingrepp för att bli av med denna sjukdom. Det finns idag två olika sorters strålningar. Yttre och inre strålbehandlingar.

Prostatacancer – strålning eller operation?

Detta är en fråga du och din läkare får diskutera vad som är bäst i ditt fall. Vi deltar regelbundet i multidisciplinär konferens MDK där urologer, onkologer, radiologer och patologer deltar och lägger samman all information om det enskilda fallet. Det viktigaste är att operera prostatacancer i ett tidigt skede för att minska risken för spridning och för att ha möjlighet att utföra en så skonsam operation som möjligt.

Innan operation av prostatacancer

Efter prostataoperation

Kontakta oss

Om du har en privat sjukvårdsförsäkring eller är privatbetalande, är du varmt välkommen att kontakta GHP Urologcentrum Odenplan!

Telefon: 08-587 103 10

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.