Kvalitet genom specialisering

Prostatacancer

Prostatacancer

 

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en cancerform som bildas i prostatakörteln. Den är ofta långsam i sin utveckling och i många fall inte aggressiv. Det förekommer dock mer aggressiva varianter och dessa är viktiga att diagnostisera och behandla tidigt. Prostatacancer ger i början inga symtom. Om tumören utvecklas och det föreligger en aggressiv prostatacancer kan symtom uppstå. Vattenkastningsbesvär är ett av möjliga symtom men det är betydligt vanligare att de orsakas av godartad prostataförstoring. Det kan ta upp till 10–15 år innan tumören börjar sprida sig eller ger dig prostatabesvär och prostatacancer-symptom.

Symptom - prostatacancer

Hur vet man om man har prostatacancer? Det finns olika tecken på prostatacancer men det vanligaste är att man inte har några symtom alls. Vattenkastningsbesvär orsakas oftast av vanlig godartad prostataförstoring. Om tumören dock är utbredd kan man uppleva prostataproblem i form av:

- Kissar oftare än vanligt
- Det tar tid innan urinen kommer
- Urinstrålen är svag
- Blod finns i urinen

Hur känns prostatacancer?

Det är olika från person till person hur kroppen känns vid denna typ av cancer. I början av ett cancerstadium kan det ibland inte kännas någonting, medan spridd prostatacancer kan ge dig andra symptom som exempelvis att man har ont i skelettet utan att ha skadat dig eller känna sig trött eller att man tappar matlusten.

Förebygga prostatacancer

Det finns inget som säger att du helt kan förebygga denna cancerform. Dock kan man kan man göra saker i förebyggande syfte. Detta kan du göra för att minska risken för prostatacancer:

- Äta sunt och varierat
- Hålla dig fysiskt aktiv
- Hålla dig borta från tobak
- Undvika att bli kraftigt överviktig

Utredning av cancern

Har du misstankar om prostatacancer erbjuder GHP Urologcentrum Odenplan en individuell utredning och undersökning av din prostata. Ofta kan en klinisk undersökning kombinerat med blodprovet PSA ge ett lugnande besked. Vi lägger då upp en individanpassad plan för dina fortsatta kontroller.

Ytterligare utredning

Om ytterligare utredning med vävnadsprover blir aktuellt är du i trygga händer. Varje år genomför vi ett stort antal undersökningar och vi har ett speciellt intresse för utredning och behandling av prostatacancer. Vi använder den senaste tekniken med magnetkameraundersökninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (MR) och vid behov mycket precist riktade vävnadsprover med fusionsteknik.

Om du fått en diagnos

Om du har privat sjukvårdsförsäkring eller är privatbetalande och fått en diagnos prostatacancer kan du boka in dig för ett besök. Det är oftast inte bråttom att fatta ett beslut om behandling av prostatacancer, utan det är viktigt att få tid till att bestämma hur du vill göra. Våra kirurger har dokumenterat mycket stor erfarenhet av behandling med operationsrobot och är ledande i Europa.

Vill du läsa mer om hur denna behandling går till kan du läsa vidare här.

Kontakta oss

Om du har en privat sjukvårdsförsäkring eller är privatbetalande, är du varmt välkommen att kontakta GHP Urologcentrum Odenplan!
Telefon: 08-587 103 10

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.